Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bleděmodré stránky Klubu filatelistů HANÁ v Olomouci, vystavené na serveru www jsou výkladní skříní činnosti filatelistů v Olomouci a podávají informaci o současnosti, o naší historii a reagují také na naše i zahraniční události, přinášené sdělovacími prostředky s pohledem filatelisty.
 
Bleděmodré stránky mají plnit několik zásadních ukazatelů. Mají dokumentovat činnost filatelistů, reagovat neotřelý, způsobem na filatelistické ale i na nefilatelistické dění kolem nás. Tímto dokazujeme, že filatelie není od běžného života odtržena, je však nutné tyto věci-vztahy vidět a chápat.
 

Filatelisté v Olomouc mají již více jak devadesátiletou tradici a podle záznamů působilo více jak čtyřicet klubů a kroužků filatelistů. Z dnešního pohledu na filatelii minulých let, je srovnání podobné k dnešnímu internetu, kdy na nejmenším prostoru – hromadě poštovních známek – bylo možné objevovat celý svět a to po všech stránkách lidského dění.

Naších jedenáct nej..
  1. Oficielní dokument – zakládací listina klubu Morava v roce 1922
  2. Druhá zakládací listina – dokument klubu HANÁ z roku 1929. Podobný materiál je v Česku pouze jeden v Praze, v Olomouci jsou dva.
  3. Klub filatelistů HANÁ má svoji klubovou hymnu z roku 1936.
  4. V Olomouci byly vydány jako polooficiální pošt. Známky „Olomoucké orlice“ v roce 1945.
  5. Klub HANÁ jako jediný klub na Moravě má svůj klubový perlín.
  6. Mistr Karel Svolinský, věnoval filatelistické mládeži grafický list, pro výstavu „Flora na známkách, známky na Flóře“.
  7. Byl zpracován dokumentační sborník o historii filatelie v tištěné podobě -60ks- jako jediný a první v Česku.Byl vystaven v Brtně a Jihlavě.
  8. Tento sborník byl přenesen na elektronický nosič a vystaven v Karlových Varech a Hradci Králové.
  9. Jako první v Česku byl na schůzkách klubu, pro informaci a propagaci, použit přenosný počítač.
  10. Byl zpracován dokumentační materiál o historii a kronice filatelie v Olomouci, pro výstavu PRAGA 2008 na PC-DVD 3,4GB.
  11. Tyto dokumentační materiály byly předány knihovnám, muzeím, archivům a rovněž pro Magistrát a pro zastupitele města Olomouce.